Από τα πολύ παλιά χρόνια στο χωριό μας το Ακράσι οι κάτοικοι του «έβλεπαν» μπροστά…ήταν πάντα προοδευτικοί άνθρωποι με την οικονομική έννοια του όρου…συνεταιριστές και κοίταζαν και κοιτάζουν το καλο του χωριού….
Αυτό φαίνεται και από παλιά δημοσιεύματα της εφημερίδας Δημοκράτης όπου τον Ιανουάριο του 1969 έχει ως κυρίως τίτλο:
«Υπερσύγχρονο ελαιουργικόν συγκρότημα εις το Ακράσι»
Και υπότιτλο:
«Νέα προοπτικήν εις την λεσβιακή ελαιουργίαν»
Και από κάτω γράφει:
«Εις το μικρό Ακράσι έγινε ένα μεγάλο έργο. Προοδευτικοί όσο και φιλόπονοι οι Ακρασιώτες κατενόησαν την ανάγκην συναγωνιστικότητας δια της βελτιώσεως των προιόντων του μόχθου των, εξόπλισαν το Συνεταιριστικόν των Ελαιουργείον με τα τελειότερα μηχανήματα, τα οποία έχει να επιδείξει η διεθνής εξέλιξις….ο τοπικός Συνεταιρισμός χάρις στα υπερσύγχρονα μηχανήματα της «Τοσκάνα – Ελλάς» επραγματοποίησαι παραγωγήν 300 τόνων περίπου ελαιολάδου οξύτητος 0,5 – 0,7 δεκάτων. Εις την εκλεκτήν ποιότητα του ελαιολόδου συντείνουν τα υπερσύγχρονα πλυντήρια τα οποία εισήχθησαν δια πρώτη φοράν εις την Ελλάδα….».
Αφορά μηχανήματα της ιταλικής εταιρίας “Officine Meccaniche Toscane” και η αγορά των μηχαμημάτων αυτών στις ελαιοπαραγωγικές και αγροτικές περιοχές της Ελλάδας την εποχή εκείνη δημιούργησε μεγάλη αίσθηση και εντυπωσιασμό για την «βραδείαν άλεσιν εις τον μοντέρνον τρόπον, με αποτέλεσμα την μεγαλυτέραν απόδοσιν και ιδανική ποιότητα».

Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ακρασίου χθές και σήμερα….
Φωτογραφίες του χθες

Φέτος στις 16 Αυγούστου έγιναν τα εγκαίνια ανακαίνισης εργοστασίου – τυποποίησης ελαιολάδου του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ακρασίου. Παραβρέθηκε πάρα πολύ κόσμος και από τα διπλανά χωριά όπως επίσης και επίσημοι (Περιφέρεια, βουλευτές, πρόεδροι κοινοτήτων, κλπ). Μετά τις ομιλίες (όπου τονίστηκαν οι τροποι προώθησης του ελαιολάδου στις εγχώριες και χώρες του εξωτερικού μέσα από την τυποποίηση του), ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χρήστος Κουτλής έδειξε βιντεο από την χειμερινή λειτουργία του εργοστασίου, ξενάγησε τον κόσμο στους χώρους του εργοστασίου και τέλος κέρασε όλο τον κόσμο με παραδοσιακά εδέσματα. Δίπλα του ο Δημήτρης Φωτίου ο επιβλέπον και υπεύθυνος του ελαιοτριβείου. Αξίζουν πολλά μπράβο και στους δύο, δίνουν πολλά για το χωριό.
Πιστεύομε ότι ήταν μια άκρως χρήσιμη ενέργεια η ενημέρωση του κόσμου και των επισήμων για την τυποποίηση του λαδιού και την προώθηση του στις αγορές) και το μόνο που μένει είναι η υλοποίηση όλων των παραπάνω.

Φωτογραφίες του σήμερα
Φωτογραφίες του σήμερα